Een andere blik op de wereld

Na een vakantie in een land als India kun je je studenten een andere blik op de wereld geven. Het beste kun je hiervoor wat highlights noemen, die je zijn opgevallen. Ik noem zeven voorbeelden.

Koe in India

1. Veel mensen

Er zijn overal mensen. Gelukkig kom ik uit Nederland en ben ik gewend aan veel mensen per vierkante kilometer, dus dat scheelt. Hindoes en moslims leven bovendien vredig naast en door elkaar … een aantal politici zou eens naar India op excursie moeten gaan.

2. Veel werkgelegenheid

Wij hebben nu bijna elk loket en pompbediende weg gereorganiseerd, maar als je in een café in India afrekent kan het maar zo zijn dat je met twee bedienden te maken krijgt: één maakt de rekening op en de ander opent met een sleuteltje het geldlaatje en geeft je het wisselgeld terug.

3. Veel geld

Voor pak weg driehonderd Euro krijg je veel geld (Indian Roepies). Als westerse toerist ben je dus behoorlijk rijk als je bedenkt dat een flesje cola 30 Roepies kost. Het is een belevenis als je dat geld bij de “lokale” bankier haalt, die de Roepies opdiept uit een grote lade met stapels ogenschijnlijk ongesorteerde bankbiljetten.

4. Veel afval

De aanvoer van verpakte producten en het ontbreken van een vuilnisophaaldienst gaan slecht samen. Nog niet zo heel lang geleden bestond het huisvuil hier uit louter GFT-afval. Nu zie je overal zwerfplastic, dat ook in de magen van de heilige koe belanden, of ter plekke op straat worden verbrand.

5. Veel geuren

Zo weinig als je op straat in Nederland ruikt, zoveel te meer ruik je in India. Je ruikt niet alleen smog, koemest, urine, verbrand plastic en van alles dat je niet direct kunt thuisbrengen: de “geuren” lijken bovendien veel intenser en zijn meer aanwezig dan in ons koude kikkerlandje.

6. Vaak stroomuitval

Het is ongekend, het kristalhelder leidingwater, het aardgas en de ononderbroken elektriciteit waarover wij dagelijks beschikken. In India durf ik het water niet te drinken en op de plaats waar ik verbleef viel de stroom bijna dagelijks uit.

7. Geen WC thuis en geen toiletpapier

Het meest schokkende voor studenten is, als je hen verteld dat hele volksstammen thuis niet over een WC beschikken en daarom voor hun dagelijkse behoeften op pad moeten en het veld in gaan. In plaats van toiletpapier nemen zij dan een potje water mee.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: