5 tips bij het geven van feedback

In een interne scholing effectieve didactiek verzorgd de heer Broesder (trainer Remco Broesder Didactiek) leren we hoe we het geven van feedback als effectief didactisch handelen kunnen inzetten. Waardevol!

Topsport is het resultaat van inzet
Figuur: Topsport is het resultaat van inzet en (juiste) inzet is topsport!

De heer Broesder besluit de scholing met veel tips voor feedback en een Growth Mindset, die hieronder in vijf punten worden samengevat.

1. Daag de leerlingen met een fixed mindset uit. Laat de leerlingen risico’s nemen en zeg dat dat het durven en het doen belangrijker zijn dan het resultaat of de netheid van het werk.

2. Bespreek het leerproces, niet het resultaat. Laat een leerling zien hoe hij vooruit gaat door zijn inspanning. Leg de nadruk op het aanleren van vaardigheden en minder op prestaties, want deze zullen met de inzet meegroeien! Geef voorbeelden van bekende mensen en laat telkens zien hoe belangrijk inspanning is voor het leveren van topprestaties en om iets te bereiken!

3. Geef weinig beloningen en complimenten. Geef alleen een beloning of compliment bij gedrag en inzet die je nog niet eerder hebt beloond of gecomplimenteerd, zodat de leerling de intrinsieke beloning van het volbrengen van een taak leert zien.

4. Leer leerlingen om zichzelf te evalueren. Laat de leerlingen ervaren wat het resultaat van een (juiste) inspanning is en gebruik dit om in de toekomst aan te refereren.

5. Neem je eigen mindset onder de loep: leer je elke dag van jouw leerlingen en gebruik je je werk om jezelf te ontwikkelen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: