Vijf schakelbare harde schijven

Ooit heb ik ooit een ontwerp met vier of vijf schakelbare schijven bedacht, omdat ik met een minimum aan middelen over verschillende computer- en besturingssystemen wilde beschikken.

Eis
De eis die ik aan het ontwerp stelde was dat schijven die niet worden gebruikt volledig offline zijn, of -beter nog- zelfs zijn uitgeschakeld.

Linux Windows Switch Hard Drive Switch Windows ESXi Switch Cables Between Switches Tagged Hard Drives

Middelen
In het ontwerp zijn de volgende middelen gebruikt:
1. computersysteem (hier: Q6600 en P5Q)
2. behuizing die groot genoeg is
3. schakelaars
4. vier (of zelfs vijf) harde schijven

Realisatie
In de behuizing zijn aan de achterzijde drie schakelaars geplaatst en tevens zijn er drie extra harde schijven in de behuizing geplaatst (er waren reeds twee harde schijven aanwezig).

Via de schakelaars wordt nu bepaald welke harde schijven zijn in- of uitgeschakeld: dit gebeurt voordat de computer wordt ingeschakeld en daarom zijn de schakelaars aan de achterzijde geplaatst.

Circuit Switchable Drives

Schakelmogelijkheden
Er kan nu voor drie verschillende mogelijkheden worden gekozen:

1. met de hoofdschakelaar [S1] wordt een keuze tussen Linux en Windows gemaakt.

2. met de schakelaar [S2] wordt eventueel een grote dataschijf (van 2 TB) erbij geschakeld. Er is ook een neutrale stand van deze schakelaar mogelijk, waarbij de harde schijf -ongeacht de stand van de eerste schakelaar- altijd is uitgeschakeld.

3. met de schakelaar [S3] kan voor Windows een aanvullende keuze worden gemaakt, namelijk een keuze tussen Windows XP, Windows 7, of Windows 8.

Vijf harde schijven versus Virtualisatie
Het is inderdaad zo dat de komst van Virtualisazation Technology het bovenstaande ontwerp nagenoeg overbodig heeft gemaakt, maar ergens in de lijn van Dual Boot Machines, Hard Drive Mobile Rack Drawers en Virtualization Technology vind ik de Switchable Hard Drives best een elegante en vooral ook goedkope oplossing.

De Windows XP is momenteel door een VMWare ESXi server vervangen, zodat de computer nu nog multi-functioneler is en nog een jaartje vooruit kan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: